featured

Suiçmez, “Aile işletmelerini kapatmayın”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süt fiyatlarında güncelleme yapılmasını değerlendiren  Edirne Merkez ve Süleoğlu Süt Üreticileri Birliği(SÜTUB) Başkanı Mustafa Suiçmez, aile işletmelerinin kapatılmaması konusunda çağrıda bulundu.

Yılsonuna kadar üreticinin eline net geçecek çiğ inek sütü fiyatının 9 lira 40 kuruş olduğunu söyleyen Başkan Suiçmez, soğutma, nakliye giderleri gibi bir çok giderinde bu fiyattan kesilmeyeceğini aktardı. Uzun süredir süt fiyatlarından yakınan aile işletmelerinin kapanmaması yönünde uyarıda bulunarak sanayici ve mandıracılardan çok ciddi süt talebi olduğunu söyleyen Başkan Mustafa Suiçmez “ Aile işletmeleri  kesinlikle bu kapatma fikrinden vazgeçsin. verimi düşmüş inekler, hayvanlar varsa bunları çıkartabilir ama tamamen işletmeyi kapatmakla hata yapar. Tarımın ve hayvancılığın önü açık. Yılbaşından sonra da rakam vermeyeyim ama süt fiyatlarının  yukarı eğilimli olacağını gözlemliyoruz” şeklinde seslendi.

“RAKAM VERMEYEYİM AMA YILBAŞINDAN SONRA FİYATLARIN YUKARI ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Süt fiyatlarımız süt fiyatlarıyla ilgili açıklama başlayalım artık. Arkadaşlar son dönemde  burada bir buçuk ayda bir buçuk 2 ay içerisinde  süt fiyatlarında 3 defa bir artış gerçekleşti. Bu uzun zamandan beri beklediğimiz bir iyileştirmeydi, çünkü gerçekten süt üreticisi aylarca hatta bir yılı diyebilirim, özellikle son bir yılda çok ciddi zahmetler çekti. Zararına süt ürettiğimiz aylar oldu ama hep o gün de söylemiştik, hatırlarsanız bu işler düzelecek dedik. Üretimden vazgeçmeyin dedik, inekleri kestirmeyin dedik. 15 Kasım itibariyle  soğutulmuş çiğ inek sütü üretici fiyatı 9 TL 40 kuruş. Bu 8 buçuk liradan 9 TL 40 kuruş. Biliyorsunuz geçen aydan da işte 7 buçuk liradan 8 buçuk lira oldu. Aralarda gelen 50 kuruşta bunun yanında devlet desteği var. 10 TL gibi bir fiyata oluştu. Bu 9 TL 40 kuruş dediğimizde üreticinin eline geçecek para bu. Bunun yanında  diğer sevindirici bir yanı da şöyle, bundan 2 ay öncesine kadar, bu soğutma giderleri, nakliye giderleri işte o toplama merkezlerinde oluşan giderler de üreticilerden kesmek zorunda kalıyorduk. Sanayici bize bunu vermiyordu. Tabi bu da çok ciddi bir maliyet, yani küçümsenecek bir şey değil. Süt toplama merkezlerinde sigortalı insan çalışıyor, elektriği var, hijyen giderleri var. Bunlar da üreticiden kesiliyordu. Şimdi bu da kalkmış oldu. Yani bu 9 TL 40 kuruşun içerisinden bu tür giderlerin hiçbiri kesilmeyecek. Ben güzel bir yerlere geldi diyebilirim süt fiyatları. Yılbaşından sonra da rakam vermeyeyim ama süt fiyatlarının  yukarı eğilimli olacağını gözlemliyoruz, takip ediyoruz piyasaları. Her şeyi arz talep dengesine bağlı olan bir şey olduğu için sütte de böyle. Son bir yıl içerisinde çok ciddi anlamda dişi hayvan kesildi. Yani süt üretiminde hatta TÜİK verilerinde de var yüzde 5 gibi deniyor ama bizim sahadan gözlemlediğimiz bu yüzde 5’in çok çok üzerinde de üretim kaybı dişi hayvanlar kesime gitti.  Üretici de haklı ihtiyacı var. Maliyetler arttı. Bu işler çıkacak dedik. Bu işler düzelecek dedik, düzeldi. Sevindik, yani mutluyum. Şu anda bu 50 kuruşta güzel bir destek yani bakanlığımızın verdiği.

“DİŞİ HAYVANLAR KESİLDİĞİ İÇİN DİŞİ BUZAĞILARIN BÜYÜMESİ İLE 2-3 SENEYE İHTİYAÇ VAR”

İşletmelerin ihtiyaçları dahilinde dişi hayvanları kestiğini, 3-4 sene önceki süt üretim oranlarına ulaşmak için dişi buzağıların büyüyüp üretime girmesi 2-3 yılı bulacağını kaydeden Suiçmez “Benim tahminime göre şöyle, tabi bu girdiğimiz mevsim kış mevsimi, hayvanlar bizim doğurganlık nispeten de biraz olacaktır. Yani bu mevsim değil bahar şeylerini ama ne kadar artarsa artsın bu yani bu mevsimsel olarak bu durumlarla beraber artarsa artsın. Bundan 3-4 yıl önceki rakamlara gelmez, 3-4 yıl önceki süt üretime gelebilmesi için önümüzde en az 2 buçuk 3 seneye ihtiyacımız var. Bunu hep söyledik. Burada  dişi buzağının üretebilir hale gelmesi için, verimli hale gelebilmesi için 2 buçuk yıl gerekli. Yani bugün bir buzağı dişi buzağı doğduysa anasından o tekrar sürüye süt verme verimli hale gelebilmesi için 2 buçuk yıl beklememiz lazım. Çünkü o 18 aylıkken tohumlama yapılıyor. Ondan sonra işte bir gebelik süresi var 9 ay. Bunları üst üste koyduğumuzda 2 buçuk yıl gibi o civarlarda bir rakam geliyor. Biraz geçtiğimiz aylara göre bir artış mutlaka olur ama ne kadar artış olursa olsun 2-3 sene önceki süt üretim oranlarına yakalayamayız. Bunu yakalamamız için bu stratejiyle, üreticinin para kazanır pozisyonunda iyi fiyatlarla, teşviklerle, desteklerle 2 buçuk 3 sene sonra tekrar bu süt üretimi arz talep dengesini karşılar. Şu anda karşılayamıyor. Çok ciddi bir talep var,  sanayicilerden mandıracılardan. Tabii üretim düştüğü için de piyasaya böyle süt arz  edilemiyor”dedi.

“AİLE İŞLETMELERİ KAPATMA FİKRİNDEN KESİNLİKLE VAZGEÇSİN”

Ülke genelinde uzun süredir süt fiyatlarının düşüklüğünden yakınarak  kapatmayı düşünen aile işletmelerine vazgeçmeleri yönünde seslenen Başkan Suiçmez “Aile işletmeleri  kesinlikle bu kapatma fikrinden vazgeçsin. Burada günümüz şartlarına göre şunu yapabilir, yani işletmesinde verimi düşmüş inekler, hayvanlar varsa bunları çıkartabilir ama tamamen işletmeyi kapatmakla hata yapar. Burada hep söyledik. Bu böyle gitmez dedik. Süt bizim temel gıda ürünümüz, insanlar bunu tüketecek tüketmek zorunda. Hepimiz tüketiyoruz. Çok zor dönemler geçirdik. Yani 1 litre sütle 800 gram yem alabiliyorduk. Bir kilo yem bile alamadığımız dönemler oldu. Bu  açığı kapatmak için başka şeylerimizi sattık. Krediler kullandık. Yani şu anda  Allah bereket versin, süt iyi para. Buna bir şey denmez, iyi paralar ama yaptığımız borçları kapatacağız. Bir yıldan beri diyoruz. Çok sıkıntılı bir dönem geçirdik. Bu bir yıl içerisinde yemi veresiye aldık. O veresiye aldığımızı öderken gittik bankadan kredi çektik. Şimdi bunları ödeyeceğiz. Bu iyiye gidecek, işletmeler kapatmaktan vazgeçsinler.  Tarımın ve hayvancılığın önü açık bir kere bak. Burada şöyle de bir şey var, bu işletme kapanmaları sadece fiyatla ilgili değil. Bu da çok net. Yeni nesil bunu yapmak istemiyor açıkçası. Yani çoğu bunu kabul etmiyor, kimleri de politika yapıyor ama bu işin siyaseti olmaz”diye noktaladı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suiçmez, “Aile işletmelerini kapatmayın”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!