featured
SUT URUNLERI ISLEYEN BUYUK FIRMALARIN, BASTA ONEMLI SUT URETIM MERKEZLERI BURDUR VE ANTALYA OLMAK UZERE TURKIYE'NIN BIRCOK NOKTASINDA, SUT SAGIM TESISLERI VE KOYLULERE SUTUNU ALMA KARSILIGINDA YEM DAYATMASINDA BULUNMASI, URETICI BIRLIKLERINI ISYAN ETTIRDI. BURDUR'DA FAALIYET GOSTEREN BURDUR ILI DAMIZLIK SIGIR YETISTIRICILERI BIRLIGI BASKANI KAMIL OZCAN, SUT ALAN FIRMALARIN YEM ALMA ZORUNLULUGU GETIREREK KARTELLESTIGINI ONE SURDU.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Suiçmez, “Sütteki verimin düşmesi yem azlığından”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Et ve süt piyasasında süt maliyetlerinin yükselmesi ile üreticilerin hayvanlarını kesimhanelere göndererek et üretiminin arttığı söylentilerine karşı, Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez’den açıklama geldi.

2019 yılında gider maliyetlerin yükselmesi ile üreticilerin hayvanlarını 10 kilo yerine 5 kilo yemle besleyebildikleri buda süt üretiminde ki verimin düşüşüne sebep olduğu aktarıldı. Süt veren hayvanların verimi düşük diye kesimhaneye gönderildiği söylentilerine cevap veren Başkan Mustafa Suiçmez” bir ineğe normalinde günlük 10 kilo yem yemesi gerekirken üreticiler bu 10 kilo yemi veremedi.Üretici 5 kilo yem verdi. Bundan kaynaklanan bir üretim düşüklüğünü piyasa da gözlemledik. Veteriner kontrolünde artık doğurganlık ve üretim vasfını kaybetmiş düşmüş hayvanlar normalinde kesime gidiyor, ben verimli hayvanların kesildiğine katılmıyorum”şeklinde sözlerine yer verdi.

“ÜRETİCİ 10 KİLO YEM YERİNE 5 KİLO VEREBİLDİ  ”

SUT URUNLERI ISLEYEN BUYUK FIRMALARIN, BASTA ONEMLI SUT URETIM MERKEZLERI BURDUR VE ANTALYA OLMAK UZERE TURKIYE’NIN BIRCOK NOKTASINDA, SUT SAGIM TESISLERI VE KOYLULERE SUTUNU ALMA KARSILIGINDA YEM DAYATMASINDA BULUNMASI, URETICI BIRLIKLERINI ISYAN ETTIRDI. BURDUR’DA FAALIYET GOSTEREN BURDUR ILI DAMIZLIK SIGIR YETISTIRICILERI BIRLIGI BASKANI KAMIL OZCAN, SUT ALAN FIRMALARIN YEM ALMA ZORUNLULUGU GETIREREK KARTELLESTIGINI ONE SURDU.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, “süt piyasasında süt üretimi maliyet artmasının düştü haberleri var. Bunun tabi bir gerçeklik payı var. Geçtiğimiz aylarda özellikle bundan 2 ay öncesine gidersek yem fiyatları ciddi anlamda yükselmişti. Bu bağlamda üretici hayvanına yeterince besleyemediği için hem de mevsimin yaz ayları olduğundan dolayı hem sıcakların artmasından hem bu yem maliyetlerinin 2-3 ay önce yüksek olmasından dolayı süt üretiminde ciddi bir düşüş var. Biz bunu Edirne’de de gözlemledik. Tabi burada dediğim gibi bir yaz aylarının sıcaklığından dolayı verimliliğe oran düşüyor. Her yol olduğu gibi ama bu yıl biraz daha farklı oldu. Özellikle geçtiğimiz seneden birkaç ay öncesine kadar yem maliyetlerinde ciddi bir artış vardı. Bu nedenle bir ineğe normalinde günlük 10 kilo yem yemesi gerekirken üreticiler bu 10 kilo yemi veremedi. Üretici 5 kilo yem verdi. Bundan kaynaklanan bir üretim düşüklüğünü piyasa da gözlemledik”dedi

Edirne’de üreticilerin zarar ettiği zaman hayvanlarını kesimhaneye değil, başka bir işletmeye satarak kendi üreticiliğini sonlandırdığını dile getiren Başkan Suiçmez “Ama şuna katılmıyorum. Dişi hayvanlar özellikle verimi yüksek kapasitede hayvanların sütten zarar ediyorum. Bunu ben kestiriyorum gibi düşüncelere katılmadığımı söylüyorum. Dişi hayvanlar kesilmiyor mu? Mutlaka kesiliyor. Yani kesime gönderiliyor. Veteriner kontrolünde artık doğurganlık ve üretim vasfını kaybetmiş düşmüş hayvanlar normalinde kesime gidiyor. İşletme kapanabilir. Hayvancılığı bırakır ama verimli hayvanları normalinde farklı bir işletmeye satıyor. O işletmede devam ediyor. Süt para yapmıyor diyerek kesime gönderen bin de bir denecek kadar azdır. Çok net bunu söyleyebilirim. Hayvancılığı bırakıp çekilen var. Ama ineklerini götürüp mezbalarda kestirmiyor. Farklı bir işletmeye satıyor. Bunun da altını çizmek istiyorum”dedi

“2019’DA SÜT ÜRETİMİ  DÜŞÜŞ YAŞADI”

Maliyetlerin artmasıyla beslenemeyen hayvanların üretim konusunda düşük verim verdiği ve bazı basın organlarında süt üretimi düşük diye hayvanların kesimhaneye gönderildiği düşüncesine katılmayan suiçmez “ Sosyal medya da veya aslı astarı olmayan haberlerle ilgili açılamalar oluyor. Kısacası yaz aylarında sıcakların olması ve yem maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı hayvancılar hayvanlarını iyi besleyemedikleri için bununla ikisini bir araya topladığımızda 2019 yılında bir süt düşüşü önceki yıllara göre görüldü. Bu yüzde 8 kimi bölgede yüzde 11-12 buldu. Verimi olan bir hayvanı hiç kimse götürüp mezbada kestirmez bunu da herkes bilsin. Et üretiminin artışıyla alakalı çok çeşitli veriler var. Mutlaka mezbalardaki kesime göre devlet tespit ediyor ama bunun bir sürü nedeni var. Biliyorsunuz kurban bayramlarında da her yıl ciddi anlamda büyük baş ve küçük baş hayvan kesiliyor. Bunun rakamsal değeri yaklaşık 2 milyon civarında sadece küçük baş kesiliyor. 1 milyon civarında da büyük baş kurbanda kesiliyor. Bu et piyasada fakir fukara veriliyor. Et üretiminin artışıyla ilgili bu konuda net bir bilgi bizim elimizde yok. Ama süt kayıtlarını biz yaptığımız için süt üretiminde bir düşüş olduğunu gördük”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suiçmez, “Sütteki verimin düşmesi yem azlığından”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!