featured

Trakya’ya “Mısırın Ağa’sı” Geliyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KIRKLARELİ’nin Pehlivanköy İlçesi’nde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca uygulanan “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında, Pehlivanköy İlçe Müdürlüğümüz ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile 2018-2019 yıllarında uygulanmak üzere hazırlanan “Kırklareli İli, Pehlivanköy İlçesi Yeni Tescil Edilmiş Mısır Çeşitlerinin Tanıtılması ve Yaygınlaştırılması Projesi”, bir diğer adıyla “Trakya’ya Mısırın AGA’sı Geliyor” isimli projenin 2019 yılı ikinci tarla günü Kuştepe Köyü’nde yapıldı.

Düzenlenen etkinliğe; Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel, Pehlivanköy İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Ali Doğan, Pehlivanköy İlçe Jandarma Komutanı Gökhan Güvey, Pehlivanköy İlçe Emniyet Amiri Kemal Mutlu, Ak Parti Pehlivanköy İlçe Başkanı Gündüz Hoşgör, Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ali Gürbüz, Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri,  Şube ve İlçe Müdürleri ile teknik personel ve çevre köylerden üreticiler katıldı.

Tarla gününün açılış konuşmasını yapan Müdür Vekili Ali Doğan, “16 Nisan 2018 tarihinde tanıtım toplantısını düzenlediğimiz “Trakya’ya Mısırın AGA’sı Geliyor” isimli projenin ikinci tarla gününü düzenlemenin gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Bizleri bugün yalnız bırakmadığınız için tekrar teşekkür ediyorum Bilindiği üzere bitkisel üretimde üstün nitelikli ve kaliteli tohum kullanmak verimde büyük artışlar sağlamaktadır. Ülkemiz bitkisel üretim faaliyetleri bakımından zengin bir çeşitliliğe ve tarımsal ekolojiye sahip olup birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yakın geçmişe kadar bazı bitki türlerine ait tohum ihtiyacımızı karşılamakta dışa bağımlı iken, son yıllarda bitki ıslahı ve Ar-Ge çalışmalarına yapılan yatırımlarla, birçok bitki türünde tohum ihtiyacımızı karşılayacak duruma gelmiş bulunmaktayız. Her alanda olduğu gibi tohumculuk konusunda da yerli ve milli tohumculuk politikalarının bir sonucu olarak, Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitülerimiz tarafından geliştirilen çeşitler, yüksek verim ve kalite değerleriyle çiftçilerimizin kullanımına sunulmuştur.

İşte Araştırma Enstitüleri ve Üniversitelerimizin tarımsal alanda yaptıkları çalışmaların ve tarımsal yeniliklerin çiftçilerimiz başta olmak üzere hedef kitlelere ulaştırılması, tescil edilen çeşitlerin çiftçi koşullarında üretime kazandırılması, araştırmacı yayımcı ve çiftçi bağının kurulması amacıyla, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü İşbirliği ile yürüttüğümüz bu proje 2018 ve 2019 yıllarında İlçemizde uygulanmak üzere programa alınmıştır.  Enstitümüzde tescil edilen yerli ve Milli mısır tohumları kullanılarak 2018 yılında Kuştepe Köyümüzde iki ayrı parselde 6 çeşit, 2019 yılında ise Kuştepe ve Akarca Köylerimizde kurulan demonstrasyonlarla 5 çeşit mısır ekimi yapılmış olup, çeşitlerin farkları, bölgeye adaptasyonu, verim ve kalite değerlerinin görülmesi amaçlanmıştır. İkinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinin verimleri ADA-523  6.114 kg/da, BURAK 6.928 kg/da, AGA 7.357 kg/da,  SASA-5  6.857 kg/da ve SAMADA-07  6.985 kg/da olarak ölçülmüştür. Bitki boyları da 300-350 cm arasında değişmektedir. İlçemizin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Tarımsal istatistik verilerimize göre İlçemizde her yıl ortalama 1000-1400 dekar arasında silajlık mısır ekilişi yapılmaktadır. Hayvancılık İşletmelerimizin kaba yem ihtiyaçlarını işletme bünyesinde temin etmeleri, hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, Bakanlığımızın hedef ve planları doğrultusunda, tarımsal yeniliklerin üreticilere ulaştırılması, amacıyla hazırladığımız bu projenin başarıya ulaşması, çiftçilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın, tohum bayilerinin, tüm kurum ve kuruluşlarımızın desteği ile mümkündür.

Ülkemiz genelinde mısır üretiminin neredeyse tamamının yabancı firmaların hâkimiyetinde olması nedeniyle, Yerli ve mili kavramaların daha da önem kazandığı bu günlerde,  yapılan bu çalışmanın herkes tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ulu Önder Atatürk’ün deyimiyle “Özgürlük ve Bağımsızlık Bizim Karakterimizdir”. Her alanda bağımsızlığımızın devamlılığı için milli ve yerli çalışmalara sahip çıkmalıyız.

Dünya nüfusunun her geçen gün arttığı ve tarım alanlarının azaldığı düşünüldüğünde, beslenmede sürekliliğinin sağlanması açısından tarımda verimliğin ve milli çalışmalarla verimde sürdürülebilirliği sağlamanın ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Kısaca söylemek gerekirse sahip olduğumuz toprağın değerini bilerek, yerli ve milli üretim ile tarımda da katma değer yaratmaya devam etmeliyiz.” Dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel ise yaptığı konuşmada; “İlimizde bu tür çalışmaların artması dileğinde bulunduğunu, kendisinin de proje denildiğinde heyecanlandığını ve özellikle milli tohum çalışmalarına destek niteliği taşıyan bu projede emeği geçen tüm taraflara teşekkür ederek, tarla günü etkinliğinin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Daha sonra söz alan Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Duman,  proje konusunda yapılan çalışmalar ve verimler hakkında detaylı bilgileri katılımcılarla paylaştı.

Parselde yetiştirilen mısır çeşitlerinin özellikleri ve verimlerini çeşitlerin yetiştirildiği alanda anlatan Ahmet Duman,  Yerli mısır tohumlarının önemi ve ekim alanlarının yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmaların desteklenmesini vurgulayarak sözlerini tamamladı .Daha sonra tüm katılımcılara süt mısır, köy böreği ve yayık ayranı ikramında bulunuldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Trakya’ya “Mısırın Ağa’sı” Geliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

Edirne Postası - Edirne Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!